Gta_5

Pikakatsaus GTA vitoseen muutaman tunnin pelaamisen jälkeen

Vuoden 2013 ehdottomasti odotetuin peli, Rockstarin lähes suuruudenhullu projekti Grand Theft Auto 5, eli GTA V, on viimein täällä. Peli julkaistiin 17 päivä- Nyt lyhyehkön pelaamisen jälkeen on pakko kirjoittaa jonkinlainen ensimulkaisu pelistä. Pidempi juttu tulee kunhan saan pelin ainakin suhtkoht pelattua. Mutta tässä tuloo.

Pelin trailerit tekivät minuun saman vaikutuksen kuin Tori Blackin leffat. Sama tuntuu jatkuvan pelissä.( Meinaa mennä taju kun verta ei riitä aivoihin.) Heti alkuminuuteista on selvää, että nyt ollaan hienon äärellä. Tuotantoarvot ovat kohdallaan ääninäyttely ja elokuvamaiset kohtaukset ovat pirun komeaa katsottavaa. Peli tuntuisi tasopainoilevan erinomaisesti tarinankerronnan ja vapaan rälläämisen välillä.  Rockstarin tyyliin peli vilisee mielenkiintoisia, sopivasti vinksahtaneita ja elämää suurempia hahmoja(yleensä luusereita). Tarina ei ole vielä ihan kunnolla päässyt vauhtiin, mutta hahmojen välistä nokkelaa ja hauskaa sanailua katsoo ihan mielellään.

Tehtävät eivät ole pelkästään aja autolla pisteeseen B ja tapa herra X, vaan  tarjoavat yllätyksiä ja vaihtelua. Checkpoint-tallennussysteemi toimii kuin ajatus eikä sanaa vanhan kertaamista juuri tule, toisin kuin edellisisssä peleissä. Jos tehtävässä kuolee kolme kertaa peli ehdottaa: “Haluatko hypätä seuraavaan checkpointiin?” Tätä mamoilua ei tietenkään kukaan käytä, eihän?

Huumoria on paljon ja se on yleensä pikimustaa ja satiirista. . Huumoria revitään paljon amerikkalaisessa  elämäntyylistä ja niin sanotusta “amerikkalaisesta unelmasta”. Tapahtumista uutisoi Fo eiku Wezel News. Nauran monta kertaa “uutisjutuille” ihan katketakseni. Tähän pystyy vain Rockstar.

Pelituntuma on parempi kuin edellisessä Getarissa varsinkin jalan liikkuminen on paljon sujuvampaa, ei tosin vieläkään täydellistä. Taistelu on perinteistä suojaräiskintää. Autoja on todella paljon ja niiden käyttäytymisen ja ajettavuuden välillä on sopivasti eroja. Muutenkin autoilukin tuntuu hauskemmalta kuin viimeksi, vaikka opettelu on vielä pahasti kesken. Joskus kamera tosin hieman sekoilee mutta yleisesti se pysyy menossa mukana oikein mallikaasti. Vauhdin tuntu on mieletön ja moni kevyt autopeli/simulaattori voisi ottaa siitä mallia.

Ainoa heikennys edelliseen on autosta ampuminen ja tähtäys, joka ei ole(ainakaan pikaisen kokeilun perusteella) yhtä tarkkaa kuin nelosessa. Toisaalta eihän yhdellä kädellä lujaa ajettaessa napakymppejä voi ampuakkaan. Aika näyttää miten hahmon ampumataidon kehittäminen vaikuttaa asiaan.

Pelissä on 3 pelattavaa hahmoa. Miesten välillä voi valita vapaasti jopa joskus kesken tehtävän. Esimerkiksi pelaaja voi hypätä tarkka-ampujana toimivan kaverin ohjaimiin lennosta. Väliajalla tekoäly hoitaa hahmon ohjaamisen. Hahmoilla on erilaisia erikoiskykyjä: Esimerkiksi yksi osaa käyttää Max Payne tyylistä Bullet Timea amuskelussa ja tonen ajaessa. Muutenkin vaikutteita on otettu Rockstarin tekemästä Max kolmosesta. Loistavasta pelistä on hyvä ammentaa.

Vaihto toisella puolella kaupunkia palloilevaan kaveriin käy sujuvasti: Nykimistä tai pitkiä taukoja ei juurikaan ole.  Pelin käynistyminen tosin kestää, nutta kun on alkuun pääsy niin homma on sujuvaa.

Grafiikka, maisemat ja varsinkin hahmojen amimointi on todella komeaa . Varsinkin valossa kylpevä öinen kaupunki näyttää aivan pirun hienolta. Joskus maisemat ja varsinkin toiset autot tuntuvat ilmestyvän kuin tyhjästä eteen, joka tietysti haittaa ajamista tämäkin käy harvoin.  Konsolisukupolvi vetää viimeisiä mutta myllystä otetaan vielä viime metreillä kaikki mehut irti.

Välillä  toimintaa voi seurata  Cinematic-kameralla. Esimerkkinä kohtaus, jossa kaksi kaveria ajavat moottoritiellä varastettua venettä takaa. Toinen ajaa ja toinen hyppää auton kyydistä perävaunuun ja kiipeää veneen kannelle. Ohjaus pysyy koko ajan kuskissa, mutta välilillä on mahdolista katsoa veneen tapahtumia lähelle zoomattavalla kameralla. Kohtaus on eräs hienoimmista pelaamistani.

Hahmojen taitoja vaatteita ja ulkonäköä voi muokata. Samoin autoja  ja aseita voi tuunata paremmiksi. Näiden juttujen parissa olen vain raapaissut pintaa. Samoin kaupungin aktivitettien kanssa. Ampumaradalla, privatessa ja ryyppäämässä olen käynyt, eli teen pelissä ihan samaa kuin oikeastikin.

Autosave petti kerran ja jouduin pelaamaan muutaman tehtävän uusiksi. Saattoi olla oma moka. Sen jälkeen homma on toiminut. Halutessaan tehtäviä voi pelata uudestaan. Hyvä koska keikkoja voi toteuttaa ainakin kahdella eri tavalla hiiviskelen tai rytinällä. Uudelleenpelaamisarvoa siis on kun voi pelata tehtävät uudestaan eri tyylillä.

Tätä peliä tulen pelaamaan todella kauan. Juoni ei ole edes vielä kunnolla käynistynyt (pelattu reilut 10%). Pelkkään kaupungilla palloiluun saa upotettua useamman tunnin, ilman että juoni etenee yhtään. Alipelejä näyttäisin olevan ihan helvetisti Ja onhan vielä verkkopeli, ei kele! Tuntuu  että rokkareiden tavoitteena on ollut: Jos haluaa ostaa vain yhden pelin, jossa on kaikki  osta GTA 5. Yritys on alun perusteella aikalailla onnistunut.

Tuntuu, että vuosi 2013 jää historiaan kaikkien aikojen kovimpana. Uusin Bioshock, Last of Us ja GTA. Myöhemmin syksyllä vielä uusin Batman, Beyond: Two Souls ja Watch Dogs tähän päälle vielä uudet konsolit! Ei helvetti! Harmagedon on varmaan lähellä!  Mut ennen sitä nautitaan peleistä. Kattavampi juttu Getarista tulee kun olen ehtinyt pelata enemmän.

Pete

GTA V Pikamulkaus

Avainsanat: , , , , , , , ,